Articles Comments

Kolekcja Przyrodnicza Pracowni Dydaktyki » Zoologia » po ptaszemu… Kormoran czubaty (Phalacrocorax Aristotelis)

po ptaszemu… Kormoran czubaty (Phalacrocorax Aristotelis)

Wygląd: Jest to ptak o długości ciała ok. 76 cm. Dorosłe kormorany mają ciemne ubarwienie z metalicznym połyskiem oraz dziób z żółtą nasadą. Podczas okresu lęgowego występuje u nich zadarty do przodu czub z piór oraz odzywają się skrzeczącymi głosami. Po okresie lęgowym są prawie nieme.

Środowisko: kormoran jest ptakiem tylko i wyłącznie morskim, którego teren lęgowisk zaczyna się od Maroka aż do Przylądka Północnego na Półwyspie Skandynawskim. Chętnie przebywa na skalistych wybrzeżach z zatokami i małymi wyspami. Po okresie lęgowym prowadzi życie koczownicze lub osiadłe.

Lęgi: Kormorany gnieżdżą się na niższych półkach ptasich skał, najczęściej w niewielkich grupach. Okres lęgowy wypada na okres od marca do maja. W zniesieniu są najczęściej 3 jaja, które wysiadywane sa przez 27-29 dni. Pisklęta stają się samodzielne po 6-8 tygodniach, wykluwają się nagie i czarne, po czym szybko porastają czarnym puchem.

Pożywienie: Ptaki te żywią się rybami, w czasie polowanie polowania nurkują do głębokości 20 m. W czasie nurkowania przemakają aż do skóry.

 

Mapa zasięgu występowania.

Źródło: „Ptaki wodne”, Frieder Sauer, Warszawa 1996.

Materiał powstał podczas realizacji zajęć dydaktycznych „Podstawy Muzealnictwa Przyrodniczego” przygotowanych przez Muzeum Przyrodnicze UMK.

Autor tekstu – Agnieszka Mrozek.

Fotografie – Adam Adamski.

Written by

Filed under: Zoologia

Comments are closed.