Articles Comments

Kolekcja Przyrodnicza Pracowni Dydaktyki » Zoologia » po ptaszemu… Czernica (Aythya fuligula)

po ptaszemu… Czernica (Aythya fuligula)

Wygląd: kaczka o średniej wielkości (długość ciała ok. 43 cm). Kaczor posiada specyficzną szatę godową (o czarno – białym ubarwieniu z czubem z piór), natomiast samica jest skromnie ubarwiona. U samca w szacie spoczynkowej czub z piór jest krótki i mało widoczny. Kaczor charakteryzuje się gwiżdżącym głosem, a samica skrzeczącym.

Środowisko: W Europie Środkowej czernica występuje tylko na terenach nad Bałtykiem i Morzem Północnym oraz  na przedgórzu Alp. Natomiast w Polsce najczęściej spotykana jest na Pomorzu, Mazurach oraz bagiennych dolinach Biebrzy, Narwi i Warty. Idealnym dla niej miejscem lęgu jest średniej głębokości jezioro otoczone szuwarami z bogatą florą podwodną i otwartym lustrem wody. Mogą zasiedlać też zbiorniki zaporowe oraz małe stawy.

Mapa zasięgu występowania.

Lęgi: Kaczory odbywają toki na początku wiosny, popisując się pozami, po czym zawierają sezonowe małżeństwa. Zawołaniem tokowym samca jest krótki, przytłumiony gwizd. Miejscem najchętniej wybieranym na gniazdo są wysepki najlepiej tuż nad wodą. Samica znosi średnio 7-10 jaj o długości ok.58mm. Młode od razu po wykluciu są samodzielne i po tygodniu nie potrzebują już opieki matki, która opuszcza swoje młode gdy mają 2 miesiące.

Pożywienie: Czernice zdobywają swoje pożywienie wyłącznie pod wodą, którego głównymi składnikami są małże i ślimaki. Potrafią też łowić  i zjadać pod wodą małe rybki, a także przede wszystkim zimą, odżywiają się pływającymi nasionami roślin.

Źródło: „Ptaki wodne”, Frieder Sauer, Warszawa 1996

Materiał powstał podczas realizacji zajęć dydaktycznych „Podstawy Muzealnictwa Przyrodniczego” przygotowanych przez Muzeum Przyrodnicze UMK.

Autor tekstu – Agnieszka Mrozek.

Fotografie – Adam Adamski.

Written by

Filed under: Zoologia

Comments are closed.